Ouderendiner

Vrijdag 18 mei hebben diverse jongeren bij het ouderendiner geholpen. Het was met 37 mensen lekker vol in de Haven.

Iedereen heeft lekker kunnen genieten van het 3-gangenkeuzediner met koffie/thee ter afsluiting. Er werden in ieder geval diverse complimenten uitgedeeld. Ook Renske en Sean kwamen met hun zoontje Rudi heel even langs om te kijken. Het cadeautje na afloop had dan ook met de geboorte van Rudi te maken.

We hopen iedereen bij het volgende ouderendiner weer terug te zien!

 

Kinderdisco

Wat een feest was het weer afgelopen vrijdag bij de kinderdisco. Omdat het de vorige keer erg druk was, was er nu iets minder reclame gemaakt, maar met 35 kinderen was het heel gezellig druk. De eersten stonden al weer ruim voor 19.00 u te trappelen van ongeduld. Allemaal weer beeldschoon aangekleed. Alle kinderen en zelfs ouders deden enthousiast mee met alle liedjes. Van zo hard dansen krijg je natuurlijk wel dorst en honger, dus de siroop en de snoepjes waren zo op.

Na de zomervakantie gaan we zeker door met de kinderdisco, maar nu zijn de data nog niet bekend. Houd na de vakantie het kerkblad en de PeJePe Poortugaal Facebookpagina in de gaten.

 

Jeugddienst (12+) TRADITIE

Zondag 3 juni was de laatste jeugddienst voor de vakantie.

Zoals jullie weten, zijn we 23 maart met een groep 12+ jongeren naar de musical “”Fiddler on the roof” (of zoals hij vroeger heette Anatevka) geweest. Traditie speelt in deze musical een grote rol en daarom was het thema van deze dienst ook “Traditie”.

Aan de genoemde voorbeelden in de kerk bleek maar weer hoeveel tradities we hebben in ons dagelijks leven, vaak gerelateerd aan familie activiteiten. Iedereen bedankt voor het delen van hun tradities. Van de musicaluitvoering waar we zijn geweest was helaas geen materiaal op internet; daarom keken we in de dienst naar een uitvoering van het lied ‘Traditie’ door Fontys jongerentheater.

Daarna vertelden Raymond, Reint en Györgyi waar voor hen de musical over ging.  Voor iedereen die er niet bij kon zijn of voor wie het niet helemaal kon volgen en/of het nog een keer rustig wil doorlezen, vindt u hieronder van alle jongeren hun verhaal. 

 

Raymond: Fiddler on the Roof, een vioolspeler op het dak. Deze vioolspeler probeert er het beste van te maken zonder zijn evenwicht te verliezen. Zo is ook het leven in Anatevka, het dorp waar het verhaal zich afspeelt. Dankzij de tradities blijven de bewoners in evenwicht en leven ze hun leven. Maar er komen nieuwe tijden en tradities verdwijnen. Zo wil Tevje (de hoofdrolspeler) zijn dochters uithuwelijken, maar zijn oudste drie dochters kiezen hun eigen man. De oudste kiest voor de arme kleermaker zonder naaimachine. Dat kan echt niet natuurlijk maar hij is een Jood en komt uit het dorp dus vooruit dan maar.

De tweede dochter krijgt een relatie met een Joodse activist die naar Siberië wordt verbannen en ze reist hem achterna, Tevje zal zijn dochter nooit meer zien, toch laat hij haar gaan.

De derde dochter maakt het helemaal bont. Ze wordt verliefd op een Christen! Dit wordt Tevje teveel en hij verklaart haar dood, echter wenst hij haar in stilte wel Gods zegen toe.

En of dit nog niet erg genoeg is, moeten ze op bevel van de Tsaar Anatevka ook nog verlaten en dat alleen maar omdat ze Jood zijn.

Dit zijn 3 veranderingen in het dagelijkse leven, het begint met een acceptabele verandering, maar eindigt met een verandering die echt niet kan. Zo lopen wij ook in het leven tegen veranderingen aan.

Ik wil een fragment van het lied ‘Als ik nou eens rijk was’ met u delen wat Tevje in de voorstelling zingt:

       Als ik nou eens rijk was, Als ik nou eens rijk zou zijn

       Niet zo hard meer werken, Als ik nou maar een beetje rijk zou zijn.

       U gaat over wonderen groot en klein, Ik begeef me niet op Uw terrein

       Maar kan het kwaad, of doet het iemand pijn,

       als ik ook eens rijk zou zijn.

Eigenlijk maakte dit stiekem indruk op mij. Het opende mijn ogen. We kunnen zoveel willen, maar uiteindelijk is er Eén iemand die onze weg door het leven bepaald en dat is onze Vader in de Hemel. Of we nou willen of niet. Het kan niemand kwaad en het doet niemand pijn als wij iets anders willen, maar ons leven is bepaald en dat zullen we moeten volgen.

 

Reint: Het gaat over mensen in een klein dorpje die daar al heel lang wonen. Maar nu veranderen ze. Eerst waren tradities heel erg belangrijk maar nu wordt ook belangrijk wat de mensen zelf willen. Ze mogen nu trouwen met wie ze willen. Uiteindelijk verandert hun hele leven omdat ze het dorp uit worden gezet.

Voor de overdenking vertelden een aantal jongeren over tradities in het geloof.

 

Job:

Er zijn veel tradities in onze kerk die me aanspreken

Sommige zijn elke week zoals het lezen uit de bijbel tijdens de kerkdienst. Dat is leerzaam, vooral als het om teksten gaat die ik voor het eerst hoor.

Een andere traditie, die minder vaak voor komt, is het avondmaal.

Dat je met z’n allen in een kring staat, geeft heel erg een gevoel van gemeenschap.

Dan wil ik nog een mooie traditie noemen die maar een keer per jaar voorkomt, namelijk het luiden van de klokken met Pasen.

Er is ook een traditie waarvan ik me afvraag hoe lang we die nog zullen blijven houden, namelijk het collecteren tijdens de dienst.

Ik vraag me namelijk af hoe lang we nog contant geld zullen blijven houden.

 

Nienke:

Een mooie traditie binnen de kerk vind ik de doop. Dit geeft mij het gevoel dat ik in het rijk van God ben en een kind van Hem mag zijn en dat geeft ook een gevoel van veiligheid.

Een mindere traditie vind ik kleding. Het is in de kerk hier al minder zoals vroeger, maar ik vind dat het niet uit mag maken wat voor kleren je draagt naar de kerk. Het gaat niet om het uiterlijk, maar om wat je in je hart voelt en met je geloof doet.

 

Hidde:

Hidde had een mooie uiteenzetting over de traditie van zingen in de kerk. Voor hem kan het nogal lastig zijn om te zingen, omdat de stem niet altijd wil. Maar als hij dan niet meezingt en iedereen om hem heen wel, dan is dat ook raar en mist hij een gevoel van gemeenschap/samen met elkaar zijn. Heel herkenbaar voor alle jongens met de baard in hun keel, maar vast ook voor volwassenen die vanwege stemproblemen niet mee kunnen zingen.

Verder vinden jongeren het niet fijn om liederen te zingen die hij niet begrijpt door de moeilijke (vaak oud Hollandse) teksten. Het zou daarom fijn zijn als er meer liederen worden gezongen die wel te begrijpen zijn, zoals opwekkingsliederen.

 

Raymond, Reint, Job, Nienke en Hidde, heel erg bedankt dat jullie dit wilden doen. Ook Emma en Verena bedankt dat jullie wilden lezen. .

Natuurlijk ook de volwassenen Györgyi, Paul en Tineke dat jullie ook wat wilden vertellen. 

 

 

Examens

Alle examens van de middelbare school zijn inmiddels afgelopen.

Misschien zijn er nog jongeren die binnenkort nog herexamen(s) moeten doen. Allemaal heel veel sterkte en Gods kracht toegewenst.

Wij zouden graag van jullie/u willen horen welke jongeren er eindexamen hebben gedaan. Graag namen doorgeven aan één van de jeugdouderlingen.

 

Kampweekend; 8 t/m 10 juni 2018                 

Aanstaande vrijdag is het dan eindelijk zover: het kampweekend. Fijn dat er in de kerkdienst 3 juni gebeden is voor de kinderen en de leiding die meegaan. In het volgende kerkblad zullen we verslag van het kampweekend doen.

 

De jeugdouderlingen.

Kinderkoor de Regenboog.

 

Seizoen 2017-2018 zit er op voor het kinderkoor.

Vandaag (3 juni) mochten we zingen op Delta als afsluiter van de acht optredens die we dit jaar mochten hebben.

Hierna hebben we als kinderkoor lekker met elkaar pannenkoeken gegeten, spelletjes gedaan en het seizoen afgesloten.

Het kinderkoor is het afgelopen jaar gegroeid naar 18 kinderen, waarvoor we erg dankbaar zijn.

We hebben afscheid genomen van Jonathan, hij gaat na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs.

 

Ook hebben we helaas afscheid genomen van Simone, onze pianiste. Zij gaat andere wegen bewandelen.

Wij zijn dus op zoek naar een nieuwe pianist(e).

Bent u die nieuwe pianist of pianiste (of kunt u gitaar spelen?) of kent u iemand die piano kan bespelen, laat dit dan aan ons weten. We nemen graag met u contact op!

 

Het kinderkoor begint weer in september.

Volgend seizoen bestaan we 20 jaar, reden genoeg om dit te gaan vieren. 

Natuurlijk zijn nieuwe kinderen na de vakantie ook van harte welkom om een keer te komen kijken/ meezingen bij het kinderkoor. Juiste startdatum volgt nog. 

Wij wensen u een fijne zomervakantie toe! 

 

Groetjes van de leiding en de kinderen van het kinderkoor.

 

Jeugddienst (12+)

Zondag 3 juni is er een 12+ jeugddienst met als thema “Traditie”.

Tradities bieden houvast in een mensenleven maar kunnen ook een belemmering vormen. Hoe ga jij met tradities om, zie je een relatie tussen geloof en tradities? Stof om alvast erover na te denken. De band begeleidt deze dienst.

Van harte welkom in deze bijzondere dienst!

 

Kinderdisco

Op vrijdag 1 juni tussen 19.00-20.00 uur is de laatste kinderdisco van dit seizoen.

In gebouw De Haven kan er weer worden gedanst, gefeest en er kunnen spelletjes worden gespeeld. Entree Euro 1,-- (dit is incl. iets drinken en iets te snoepen). Jij komt toch weer?!

 

Pannenkoekenclub

Voor de 15+ jongeren is er op zondag 25 mei nog een pannenkoekenclub.

Een gezellige avond die we beginnen met het eten van pannenkoeken, daarna vervolgen wij de avond met een geloofsgedeelte, verzorgd door de jongeren zelf.

Mocht je eens willen komen kijken, neem gerust contact met een van ons op (en mocht je als gemeentelid eens pannenkoeken voor ons willen bakken zijn wij daar ook heel erg blij mee!!)

 

Eindexamens

Spannende dagen voor velen onder ons: de eindexamens!

Als dit kerkblad uitkomt, zijn de eindexamens al begonnen.

Iedereen heel veel succes en Gods kracht toegewenst!

We willen de jongeren die examen doen na de uitslag feliciteren of een hart onder de riem steken. Onze vraag is dan ook: weet jij/u iemand die examen doet, geef het aan ons door, zodat wij niemand vergeten. Alvast bedankt.

Kampweekend; 8 t/m 10 juni 2018, je kunt nog mee!                

 

De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Heb je je nog niet opgegeven, doe dat dan snel.

Net als vorig jaar gaan we naar De Boomklever in Vierhouten (Paasheuvelgroep).

Alle jeugd van 7 jaar en ouder kan mee.

De kosten zijn € 35,- per persoon, iedere volgende deelnemer uit een gezin betaalt € 30,-.                   

Wil je ook mee? Stuur dan zo spoedig mogelijk een mail naar: Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken. , onder vermelding van je naam, adres en geboortedatum.

Mocht je vragen hebben over het kamp, dan kan je contact opnemen met Anita Maas, 010-5019619/06-42505451 of Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken.

 

Ouderendiner

 

Vrijdag 18 mei organiseren we met de jeugd weer een ouderendiner. Hiervoor zoeken we nog jongeren die mee willen helpen. Als je mee wilt helpen, geef het dan even door aan Anita of Nienke Maas, 010-5019619/ 06-42505451 of Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken.

                                                                                   De jeugdouderlingen.

 

Seizoen kindernevendienst

 

Nog een paar maanden voor de zomervakantie en dan is ook alweer het einde van het kindernevendienst seizoen. Daarbij hoort ook het afscheid van een aantal kinderen die van de kindernevendienst overstappen naar de tienernevendienst. Graag willen we alvast een paar belangrijke data doorgeven die hiermee te maken hebben:

 

Zondag 1 juli is er geen tienernevendienst.

Zondag 8 juli is de overstapdienst, naast kindernevendienst is er dan ook tienernevendienst (laatste van het seizoen).

Zondag 15 juli is de laatste kindernevendienst van het seizoen.

Zondag 26 augustus gaat de kindernevendienst weer beginnen en een week later, 2 september, starten ook de tieners weer.

 

                                         Groeten van de leiding van de kindernevendienst.

 

Beste kinderen en jongeren, sommigen van jullie hebben het al ontdekt: Protestants Jeugdwerk Poortugaal (PeJePe) is sinds kort actief op Facebook!

Om de kinderen en jongeren (maar ook leiding, ouders, verzorgers, etc.) goed te informeren over jeugdactiviteiten, hebben we voor dit ‘moderne’ kanaal gekozen.

 

Log in onder je Facebook-account of type in:

www.facebook.com/PeJePePoortugaal. Klik dan op: ‘vind ik leuk’

en je blijft automatisch op de hoogte.

We hopen dat jullie allemaal een fijne zomer hebben gehad.

Zo langzamerhand gaat alles weer beginnen, ook wij hebben onze eerste vergadering al weer gehad. Op 17 september is de startdag voor jong en oud, we hopen jullie daar allemaal te zien!

 

15+

Als het goed is hebben jullie via de app een uitnodiging ontvangen voor een brainstormavond. Hieronder de tekst van deze app. We hopen jullie 11 september te ontmoeten!

 

Uitnodiging!!

Komend seizoen willen wij starten met een activiteit voor jullie  (15+ jongeren). Graag nodigen wij jullie uit om op 11 september om 18.30 uur bij elkaar te komen in De Haven. Wij willen dan onder het genot van een gezellige maaltijd brainstormen over jullie ideeën, welke avond en tijd jullie het beste uitkomt etc.  Mocht het tijdstip niet uitkomen, dan kunnen jullie ook om 19.30 uur (na het eten) aansluiten.

Wij willen jullie wel vragen om even te laten weten of je komt en of we met eten op je kunnen rekenen. Mochten jullie nog bijzonderheden hebben omtrent het eten dan horen wij dit ook graag.  (bijvoorbeeld vegetarisch, allergieën etc.)

 

Hartelijke groet en hopelijk tot 11 september.  

De Jeugdouderlingen

o.o.o.o.o.o.o.o

 

Naast het populaire Playmobilepoppetje van Luther is er nu ook een Playmobilefilmpje over Luther. In 4,5 minuut wordt verteld hoe hij monnik werd, ontdekt dat de vergeving van Jezus niet te koop is en over de 95 stellingen. De makers van het filmpje willen niet alleen informatie geven over de Reformatie maar willen ook de boodschap van het evangelie vertellen. Een aanrader als je op een speelse manier iets wilt vertellen over het thema van 500 jaar Reformatie! 

http://tinyurl.com/y82179b5. Uit: Woord en dienst aug.2017. (red)

 

Hallo jongens en meisjes van de basisscholen,

 

Het is zo leuk om elke week met een groep kinderen een groot spel te spelen of met twee teams een hindernis-estafette te lopen. Als het buiten koud en donker is maken we knutselwerkjes, zomaar of met een thema zoals vader- en moederdag, kerst of valentijnsdag.

Heb je zin om ook gezellig in de groep mee te doen, kom dan naar onze jeugdclub. De leiding is in handen van Paul en Janineke.

 

Wij zouden het leuk vinden als je komt. Neem gezellig een vriendje of vriendinnetje mee.

Jeugdclub Poortugaal is er voor alle kinderen uit groep 5 t/m groep 8 van de basisscholen.

 

Op woensdag 6 september gaan we beginnen.

 

Waar:               in "De Haven", Emmastraat 9 in Poortugaal

Wanneer:         elke woensdagavond, behalve in de schoolvakanties

Tijd:                 19.00 tot 20.00 uur

Contributie:      € 1,60 per maand

Info:                 Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken.  of 010 – 5013739

 

Tot ziens op woensdagavond!

Wil jij ergens over praten wat met de kerk of het geloof te maken heeft? Voor de jeugd zijn er jeugd ouderlingen aangesteld in de protestantse gemeenten van Poortugaal. Dit zijn ze:

 

Dorpskerk:

  • Robin en Esther de Jong, tel. 5013388
  • <Vacature>
 
De Haven:
  • Matthijs Visser, tel. 8401991
  • Erwin en Michelle van der Winden, tel. 8425880
 
Spreuk

Als je alleen maar kennis over God verzamelt, blijf je ook alleen maar een kennis van hem

Nieuws

 

Zondag 10 juni         2e zondag na Trinitatis           kleur: groen

Dienst in de Dorpskerk

Viering Heilig avondmaal

 

Kerkdienst  9.30 u.        Ds. M.H. v.d. Graaf