De dorpskerk van Poortugaal is rijk aan historie. Om een deel van deze historische schatten te onthullen schreef Dhr. W. Bik een Rondwandeling door de dorpskerk. Een beschrijving van deze rondwandeling kunt u hier downloaden.

In de dorpskerk van Poortugaal zijn zo'n 40 grafzerken te vinden. Deze grafzerken zijn in beschreven door Dhr. W. Bik in het document dat u hier kunt bekijken.

“Wie met Gods klokken schiet, die wint de oorlog niet”

In de toren, eigendom van de burgerlijke  gemeente Albrandswaard, hangen twee klokken. De oudste klok wordt in Mechelen in 1525 door de klokkengieter J. van der Gheyn gegoten. Deze klok weegt 950 kg en heeft als randschrift de tekst: beginnend rechts bij de Jacobsschelp met aan beide zijden een engel en in het midden St. Jacobus met een boek.

Onder de dorpskerk van Poortugaal is een grafkelder aanwezig. Deze grafkelder is geruimd en afgesloten, maar informatie over het gebruik in het verleden is beschreven door Dhr. W. Bik in het document dat u hier kunt bekijken.

N.L. van Dinther

Enige jaren geleden is aandacht geschonken aan fragmenten van vijzels afkomstig uit Engeland en vervaardigd uit zogenaamd "Purbeck marble". De kennis over vorm en verspreiding van vijzels

De vondst te Poortugaal is zeer vertraagd bekend van “Purbeck marble” in ons land kan nu worden aangevuld met twee vondsten te Poortugaal en te Spijkenisse.

geworden en dateert uit 1971. Eerst in 1980, ter gelegenheid van NCRV's-kerkepad, werd ze door de vinder onder de aandacht van de auteur gebracht. De vijzel is in 1971, bij werkzaamheden in verband met de aanleg van vloer- verwarming in de Ned. Herv. kerk te Poortugaal, gevonden na officiële werktijd. De vindplaats bevindt zich dicht bij het koor. De vijzel werd mee naar huis genomen en is daardoor niet bekend geworden aan de archeoloog van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van de  dienst gemeentewerken te Rotterdam, die toentertijd een onderzoek deed in de kerk.

Gevouwen handen zijn sterker dan gebalde vuisten

Zondag 10 juni         2e zondag na Trinitatis           kleur: groen

Dienst in de Dorpskerk