Witte donderdag

Toelichting bij de schikking op de Avondmaalstafel.

Het kruis staat centraal in de Paastijd, als symbool van lijden. Vanavond beseffen we dat Jezus’ lijden nabij komt. Het kruis is echter ook een verwijzing naar het opstaan uit het lijden; naar de levensboom.

Een boom die stevig staat, is geplant aan stromend water, vrucht draagt en tot leven komt. Zo mogen we ook ons geloof, ons gemeenteleven zien. Groene takken rond het kruis geven hoop op dit leven weer. De schaal  met water, de doek, een pot witte viooltjes ( symbool van nederigheid, dienstbaarheid) verwijzen naar de voetwassing.

Goede vrijdag

Toelichting bij de symbolische schikking rond het kruis.

Het kruis staat voor velen in deze tijd van Pasen centraal; als beeld van lijden, zowel het persoonlijke lijden van Jezus, als van ons als mens. Daarnaast is het een verwijzing naar het lijden om ons heen, dichtbij en veraf op onze wereld.

Het kruisbeeld is deze avond behangen met zwarte doeken en jute; tekenen van rouw. Een doornenkroon is aan het kruis gehangen; Jezus’ kroon…..

Stille zaterdag

Toelichting bij de symbolische schikking rond het kruis.

Van donker naar licht. In deze nacht mogen we de overgang van de donkerte naar het Licht ervaren. De overgang  van de rouw, de donkerte van het graf naar de hoop, het licht van Pasen. De Paaskaars wordt de kerk binnengedragen, als symbool van dit feest.

De grote witte steen is weggerold van het graf, Windselen zijn achtergebleven. Er is ruimte gekomen om in het vroege morgenlicht In de groene tuin (teken van hoop) de Levende te ontmoeten.

Paasmorgen

Toelichting bij de symbolische schikking rond de Paaskaars.

De weggerolde steen, een leeg graf, de ruimte is onbegrensd……………. Ruimte om in het vroeg morgenlicht in de tuin De Levende te ontmoeten. Het Kruis is een bloeiend, levend Kruis geworden; een levensboom. Zo willen we gemeente zijn; als een boom vol leven, waarin vogels wonen, alle soorten vogels die er zijn.

Heer, leer mij te accepteren wat ik niet kan veranderen, geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en wijsheid om het verschil te weten

Maand Kalender

Om alvast in je agenda te zetten:

Een jongeren brainstorm avond over hoe jij de kerk en het geloof ziet.

Waar droom jij over? Wat vind je leuk? Wat kan anders?

We willen graag daarover met jou en veel andere jongeren daarover van gedachten wisselen en hopen op je komst! Door je stem te laten horen, kunnen we er ook wat mee gaan doen.

We nodigen zowel de jongeren vanuit PKN Poortugaal i.w. als van de Dorpskerk en Maranathakerk in Rhoon uit. Dus een fijne grote groep.

Ben je ongeveer tussen de 12 en 20 jaar oud? Van harte welkom!!

Vrijdagavond 14 November 18.30 – 21.00 (incl. Friet eten)

Locatie: Ontmoetingsruimte Maranathakerk in Rhoon.

Meer informatie zie je tegen die tijd op facebook, de app, de mail of de old school brievenbus.

Groetjes, de jeugdouderlingen