Witte donderdag

Toelichting bij de schikking op de Avondmaalstafel.

Het kruis staat centraal in de Paastijd, als symbool van lijden. Vanavond beseffen we dat Jezus’ lijden nabij komt. Het kruis is echter ook een verwijzing naar het opstaan uit het lijden; naar de levensboom.

Een boom die stevig staat, is geplant aan stromend water, vrucht draagt en tot leven komt. Zo mogen we ook ons geloof, ons gemeenteleven zien. Groene takken rond het kruis geven hoop op dit leven weer. De schaal  met water, de doek, een pot witte viooltjes ( symbool van nederigheid, dienstbaarheid) verwijzen naar de voetwassing.

Goede vrijdag

Toelichting bij de symbolische schikking rond het kruis.

Het kruis staat voor velen in deze tijd van Pasen centraal; als beeld van lijden, zowel het persoonlijke lijden van Jezus, als van ons als mens. Daarnaast is het een verwijzing naar het lijden om ons heen, dichtbij en veraf op onze wereld.

Het kruisbeeld is deze avond behangen met zwarte doeken en jute; tekenen van rouw. Een doornenkroon is aan het kruis gehangen; Jezus’ kroon…..

Stille zaterdag

Toelichting bij de symbolische schikking rond het kruis.

Van donker naar licht. In deze nacht mogen we de overgang van de donkerte naar het Licht ervaren. De overgang  van de rouw, de donkerte van het graf naar de hoop, het licht van Pasen. De Paaskaars wordt de kerk binnengedragen, als symbool van dit feest.

De grote witte steen is weggerold van het graf, Windselen zijn achtergebleven. Er is ruimte gekomen om in het vroege morgenlicht In de groene tuin (teken van hoop) de Levende te ontmoeten.

Paasmorgen

Toelichting bij de symbolische schikking rond de Paaskaars.

De weggerolde steen, een leeg graf, de ruimte is onbegrensd……………. Ruimte om in het vroeg morgenlicht in de tuin De Levende te ontmoeten. Het Kruis is een bloeiend, levend Kruis geworden; een levensboom. Zo willen we gemeente zijn; als een boom vol leven, waarin vogels wonen, alle soorten vogels die er zijn.

Eeuwig leven is pas duurzaam.....

Maand Kalender

Als jonge ouders heb je veel “bordjes” in de lucht te houden. Je bent vaak dankbaar voor gezondheid van je kinderen, dat er elke dag weer eten te eten is, maar soms weet je niet hoe je alles aan elkaar moet organiseren. Ouderavonden van school, kringen van de kerk, vergaderingen, overwerk, Buitenschoolse opvang, verjaardagen, een lekke band plakken, sporten, naar zwemles ga zo maar door.
Soms leef je in de waan van de dag, je gaat maar door. Maar wanneer is de grens bereikt? Wanneer het voelt als `overleven`? Wanneer je avonds blijft piekeren over die vervelende gebeurtenis op je werk? Wanneer je eigenlijk naar een kloosterweekend wilt, maar je zelf de tijd en de rust niet gunt?
Dan mag je vertrouwen op de hulp van onze God, je mag stil worden, je kunt bidden, en in de rust kun je bezinnen op dat wat je nu Echt belangrijk vindt.
Dit klinkt allemaal makkelijk, dat beseffen wij ons, maar in de praktijk blijven deze alledaagse dilemma’s een grote rol spelen in je leven. Juist deze “spanning” willen wij graag naar voren laten komen in de gezinsdienst van 8 maart.

Deze dienst valt in de 40 dagen tijd en daarom zoeken we ook de stilte in de dienst. Maar we zijn niet alleen stil, we mogen ook samen als kinderen muziek maken, hoe precies, dat merk je die zondag.

Het belooft een fijne dienst te worden voor jong tot oud!

Zondagmorgen 8 maart om 10.00 in de Maranathakerk.

U bent allemaal van harte welkom!